За рибите, обитаващи тъмните океански дълбини, свръхчерният цвят осигурява добър камуфлаж. Учени, изследващи тези екзотични създания, разкриха тайните на екстремния им цвят, предаде Ройтерс.

Тези риби са модифицирали формата, размера и гъстотата на пигментните гранули в кожата си, така че тя да поглъща почти цялата светлина - отразява само 0,5 процента от нея.

Учените от института "Смитсониън" са изследвали 16 вида такива риби. Те са от шест разреда, което показва, че модификацията се е развила независимо във всички.

"В дълбокия открит океан няма къде да се скриеш, а гладните хищници са много. Единственото спасение за животните е да се слеят с околната среда", каза Карен Озбърн от екипа.

На дълбочина 200 м в океана прониква много малко светлина, а някои от тези риби живеят на 5 км дълбочина. Толкова дълбоко единственият светлинен източник е биолуминиисценцията - светлината, излъчвана от живи организми. Някои от свръхчерните риби имат биолуминисцентни петна по тялото, за да привличат жертви.