Русия се опитва да придобие контрол над космически телескоп, спрял работа заради войната в Украйна.

Построеният в Русия космически телескоп "Спектр-РГ" бе изстрелян с руската ракета "Протон" преди три години. Основният инструмент в него, наречен eROSITA, е дело на Института за извънземна физика Макс Планк (MPE) в Германия. Вторият телескоп на борда на апарата е по-малък и изцяло руски.

Вижте как изглежда орбиталният телескоп "Спектр-РГ" >> >> >>

Откакто Русия нахлу в Украйна, Германия прекъсна сътрудничеството си с Роскосмос, а инструментът eROSITA бе изключен на 26 февруари. Това на практика направи телескопът почти неизползваем за учените.

"Спектр-РГ" съставя рентгенова карта на Вселената и разкрива информация за еволюцията на галактиките и свръхмасивните черни дупки.

Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин планира да си върне контрола над телескопа.

"Дадох указания за започване на работа по възстановяване на работата на германския телескоп в системата "Спектр-РГ", каза Рогозин по руската държавна телевизия, цитиран от германската телевизия Deutsche Welle.

"Въпреки искането на Германия да спре един от двата телескопа в "Спектр-РГ", руските специалисти настояват да продължат работата му", допълни той. "Роскосмос ще вземе съответните решения в близко бъдеще".

Германските власти сега предупреждават, че включването на eROSITA без участието на MPE може потенциално да причини щети, пише Deutsche Welle.

"Те - хората, които взеха решението да изключат телескопа - нямат морално право да прекратят това важно за човечеството изследване на Вселената. Изключват го само защото техните профашистки възгледи са близки до тези на нашите врагове", каза Рогозин по време на изявата си.

Ако Русия придобие пълен контрол над космическата обсерватория това ще е първият случай на превземане на обект в Космоса, сравним с похищението на кораби на Земята, смятат правните експерти в Германия.