Инженери на Samsung заедно с учени от Харвардския университет се опитват да създадат човекоподобен изкуствен интелект. За целта специалистите разработват невроморфни чипове с възможност за копиране в тях на човешки мозък като модел за обработка на информация, предава technews.bg

Методът на Samsung позволява "копиране и поставяне" на карта на невроните на мозъка в 3D-невроморфни чипове. Използва се масив от наноелектроди, които имитират неврони и регистрират местата на техните съединения, както и силата на тези съединения.

Впоследствие събраните данни могат да бъдат "копирани и поставени" в триизмерна мрежа от полупроводникова памет, става ясно от публикация в Brandsynario.

Samsung гледа на разработката като на революция в развитието на изкуствения интелект. Но засега все още е невъзможно да се създаде дигитално подобие на човешкото мислене.

Тъй като мозъкът се състои от 100 милиона неврони, които осигуряват огромен брой синаптични връзки, в неговото електронно копие ще са необходими от 100 милиона до няколко трилиона единици информация. А това означава, че компютърното устройство не може да работи с толкова ниска консумация на енергия, колкото човешкият мозък.

В същото време се отбелязва, че ако идеите на инженерите на Sasmung и учените отидат по-далеч, ще получим наистина умни устройства - от смартфони до автомобили, способни да вземат собствени решения.