Учени създадоха безмоторен самолет, който се научава да лети в издигащи се нагоре потоци топъл въздух, предаде Франс прес. Експериментите могат да са от полза за по-доброто опознаване миграциите на птиците.

Пернатите използват вeртикално движение на въздуха, за да летят и да се издигнат на голяма височина, без да е нужно да махат с криле, макар никой да не може да обясни как го правят.

За да опознаят тази жизненоважна по време на миграциите способност, учени от Калифорнийския университет в Сан Диего снабдили безпилотен безмоторен самолет с бордови компютър, който позволява да се смени посоката на полета въз основа на измервания в реално време. За да може самолетът да лети в непрестанно променяща се среда, компютърът му има способността да се самообучава въз основа на придобития опит.

Резултатите показват, че след тестови полети с времетраене едва 15 часа самолетът "се научил" как да оптимизира положението си и да използва потоците топъл въздух въз основа на някои визуални и физически индикации.

"Смятаме това за впечатляващо, тъй като безмоторният самолет нямаше никакви предварителни познания в областта на атмосферната физика и аеродинамиката. Техниката на безмоторния самолет се оказа много добра в непрестанно променяща се въздушна среда. Птиците, които се издигат стремглаво нагоре във въздуха, вероятно извършват изчисления, свързани със сложно планиране, или се осланят на допълнителни индикации, каквито са облаците", заяви ръководителят на изследването Масимо Вергасола.

Някои видове, като пъстроопашатия крайбрежен бекас и блатните птици, които могат да прелетят до 11 500 км без междинно кацане, не биха могли да го сторят, без да притежават подобни способности.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".