Тази седмица се очаква второто суперлуние за месец август, което ще бъде и рядка Синя Луна, със Сатурн, надничащ зад нея, съобщи АП.

Космическата завеса се издига в нощта на 31 август с второто пълнолуние за месеца - причината тази Луна да се нарича синя. Нарича се също суперлуна, защото е по-близо до Земята от обикновено и изглежда особено голяма и ярка.

Това ще бъде най-близкото пълнолуние за годината, само на около 357 344 километра от Земята. Това е повече от 160 километра по-близо от суперлуната на 1 август.

Като бонус, Сатурн ще се вижда като ярка точка на 5 градуса в горния десен ъгъл на Луната при залез слънце в източно-югоизточната част на небето, обясниха от НАСА. Ще изглежда, че Сатурн кръжи по посока на часовниковата стрелка около Луната в продължение на нощта.

Не се очаква да има друга Синя Супер Луна до 2037 г., твърди италианският астроном Джанлука Маси, основател на Проекта за виртуален телескоп.

Облаците попречиха на Маси да предава на живо изгряващата Супер Луна по-рано този месец. Този път той се надява на по-ясно небе, за да може да заснеме Синята Луна, докато тя грее над базиликата "Свети Петър" във Ватикана.

Ако времето го позволява, наблюдателите нямат нужда от бинокли или телескопи, "само от собствените си очи", каза Маси.

Първата Супер Луна за 2023 г. изгря през месец юли. Четвъртата и последна придстои да изгрее през септември.

БТА уточнява, че Синьото суперлуние ще настъпи в 04:35 ч. българско време.