Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА успешно възвърна функциите си, след като беше включен на безопасен режим заради силна прашна буря на Марс, съобщи сайтът Спейс.

Вижте как изглежда сондата "ИнСайт" >> >> >>

Захранваният със слънчева светлина апарат трябваше да намали работата си на 7 януари, за да пести енергия. Той вече се върна към "по-нормална дейност", но научни изследвания ще започне, когато има достатъчно енергия.

НАСА очакваше "ИнСайт" да е в безопасен режим само седмица. Намалялото захранване може да е проблем за научната дейност на апарата и през следващите месеци.

"ИнСайт" е на Марс от 2018 г. Апаратът вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели. Миналата година инженерите успяха да почистят единия с роботизираната ръка, но с намаляването на енергията тази процедура става по-трудна. Това може да сложи край на мисията тази година.

Марс достигна най-голямото си разстояние по орбитата си от Слънцето миналата година.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда. "ИнСайт" направи множество невероятни снимки и открития. През април 2019 г. апаратът регистрира за първи път трус на Червената планета.