Откритите неотдавна 7 екзопланети, които орбитират около младата звезда TRAPPIST-1 в нашата галактика, на разстояние 40 светлинни години от Земята, са скалисти, съдържат вода и теоретично погледнато, там може да има живот, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

"Засега няма данни, които да показват, че тези планети са необитаеми", заяви астрономът Амори Трио от университета в Бирмингам, Англия.

Вижте снимки >> >> >>През февруари м.г. международен изследователски екип предизвика сензация, като оповести, че около бледа и студена звезда джудже открил 7 екзопланети, чиито размери са сходни с тези на Земята. Учените отбелязаха, че три от планетите са в т.нар. обитаема зона, т.е. на повърхността им може да има вода в течно състояние. Оттогава учените разполагат с повече информация за въпросната звезда, кръжащите около нея планети и атмосферите им.

Бяха извършени по-прецизни измервания на размерите и масата на планетите, като бе уточнено, че повечето от тях са скалисти и че е възможно 5 процента от масата на някои от тях да са съставени от вода. За сравнение водата съставлява 0,1 процента от масата на Земята.

"Що се отнася до вероятността да има живот на тези планети, не можем да кажем нищо категорично, защото са много различни от Земята", отбеляза Трио.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Astronomy и Astronomy and Astrophysics.