След тригодишно планиране, пет експедиции и двуседмичен преход през джунглата екип от учени достигна до най-голямото дърво, откривано в гората на Амазонка - огромен екземпляр с размерите на 25-етажна сграда, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Гигантското дърво, чийто връх се извисява над останалите в природния резерват "Река Иратапуру" в Северна Бразилия, е от вида Dinizia excelsa (Динизия екселса). Височината му е 88,5 м, а диаметърът 9,9 м.

Изследователите го забелязват за първи път на сателитни снимки през 2019 г. и екип от учени, еколози и местни водачи се опитват да го достигнат през същата година. След десетдневен преход по труден терен, изтощени, с малко провизии и с един болен човек от екипа, те се връщат обратно.

Още три експедиции в отдалечения район на долината Жари, на границата между щатите Амапа и Пара, довеждат до откриването на няколко гигантски дървета, включително най-голямото дърво бразилски орех, регистрирано в Амазония, високо 66 метра.

Огромната Динизия екселса обаче остава недостижима до експедицията от 12 до 25 септември, по време на която изследователите изминават 250 км с лодка и повече от 20 км пеша през планинската джунгла.

Един от 19-те членове на експедицията е ухапан от отровен паяк. Но си е струвало, казва лесоинженерът Диего Армандо Силва от Федералния университет на Амапа.

"Това беше едно от най-красивите неща, които съм виждал. Просто божествено", каза Силва пред АФП.

Екипът е взел проби, които ще бъдат анализирани, за да бъде установено на каква възраст е дървото (според Силва е поне на 400-600 години) и колко въглерод съхранява.

Гигантските дървета в този район тежат до 400 хиляди тона, около половината от които са въглерод, погълнат от атмосферата, каза Силва.

Въпреки отдалечеността си тези гиганти са застрашени. Дървосекачите ги ценят, а в резервата нахлуват нелегални златотърсачи.

През предишните три години средното годишно обезлесяване в бразилска Амазония се е увеличило със 75 процента в сравнение с предходното десетилетие.