В края на това десетилетие хората ще се завърнат на Луната. Очаква се там първи да стъпят американците, но след това те да бъдат последвани от китайци, японци, индийци и представители на други нации. Сигурно е, че на земния спътник ще бъдат изградени бази. Според учените е въпрос на време на Луната да бъде изграден "хипертелескоп".

Нова статия хвърля светлина върху концепциите за него.

Докато радиотелескопите от далечната страна на луната като LCRT са може би най-популярното предложение, други включват Life Finder Telescope At Lunar Poles (LFTALP), който би представлявал набор от 6,5-метрови телескопи, фокусирани върху изучаването на атмосферата на екзопланетите, докато те преминават пред звездата си.

Лунният оптичен UV Explorer (LOUVE) е друго предложение, който се фокусира върху ярки ултравиолетови обекти. Луната е идеалното място за изграждане и на обсерватория за гравитационни вълни, подобна на LIGO.

Всички тези идеи обаче са трудно изпълними дори към средата на този век. Това е причината астрофизиците да се обединяват около по-лесно изпълнима концепция за хипертелескоп.

Силата на оптичния телескоп зависи до голяма степен от размера на основното му огледало и фокусното разстояние на телескопа. На Земята фокусното разстояние може да се увеличи чрез наличието на множество огледала.

Хипертелескоп може да използва огледална решетка като основно огледало, разположено по протежение на кратер. Възможно е дори фрагментите на огледалото да не са плътно едни до други.

След това детекторният клъстер на телескопа може да бъде окачен на кабел, подобно на начина, по който детекторите на обсерваторията Аресибо бяха окачени над мрежестата чиния.

Тъй като не е необходимо огледалата да са големи, те ще бъдат много по-лесни за конструиране и общата форма на кратера ще означава по-малко "земни работи", необходими за поставянето им на място.

Липсата на атмосфера прави концепцията доста обещаваща. Учените отбелязват, че все пак трябва да се измисли начин за почистване на огледалото, защото отлаганията на прах са възможни. Възможна е и "разкалибрацията" от слаб трус. Тези проблеми обаче имат възможно решение.