Британски институции ще изградят прототип на "мозък", за да контролират най-големия радиотелескоп в света.

SKA е с обща площ от един квадратен километър и включва 197 антени и 130 000 антени, разположени в Южна Африка и Австралия. Целта на британските учени е да създадат прецизен софтуер, който да контролира уредите като едно цяло.

SKA е огромно компютърно предизвикателство, казва д-р Крис Пиърсън, ръководител на група по астрономия в RAL Space, базирана в кампуса Харуел в Оксфордшир.

"Говорим за нещо като 600 петабайта (600 милиона гигабайта) годишно данни, излизащи от SKA, които да бъдат доставени на астрономи по целия свят", каза той пред BBC News.

SKA е един от големите научни проекти на 21-ви век и ще се присъедини към поредица от следващо поколение телескопи, които ще бъдат онлайн през това десетилетие. Това включва наскоро пуснатия космически телескоп "Джеймс Уеб" и супер големия "Европейски изключително голям телескоп" (E-ELT), който ще има основно оптично огледало с диаметър 39 метра.

Мозъкът на SKA най-вероятно ще използва някаква форма на невронни мрежи или изкуствен интелект, за да улеснява учените в подбора на информация от базите с данни. Предвидено е прототипът на софтуера да е готов до 2024 година, а SKA - до 2030 г.