Юпитер вече има десетки луни - поне 80. А от време на време се откриват и нови. Сега небесното тяло може да се похвали с още един естествен спътник.

Вижте как изглеждат най-големите луни на Юпитер >> >> >>

Новият обект носи името S/2003J24 и въпреки че е част от такова множество, той все пак се откроява. Това всъщност е първата планетарна луна, открита от любител-астроном, а не от професионален изследовател в университет или космическа агенция.

"С гордост мога да кажа, че това е първата планетарна луна, открита от астроном аматьор", сподели пред медии откривателят Кай Ли.

Вижте най-магичните кадри на Юпитер >> >> >>

Въз основа на наблюденията му, които все още не са публикувани в академични списания, стана ясно, че космическа скала, заснета преди това от НАСА, всъщност е луна. Тя обикаля около Юпитер като част от групата Carme - куп от 24 космически скали, които включват астероид, попаднал в орбитата на планетата. В групата има и още 23 фрагмента, откъснали се от него.

В същото време НАСА и други космически агенции разработват по-големи и по-добри телескопи, които теоретично могат да им позволят да се открият луните на екзопланетите извън нашата Слънчева система. Това е важно начинание, но изглежда има още много неща за откриване и в собствения ни "звезден квартал", отбелязват учените.