Абеловата награда за математика за пръв път бе присъдена на жена - американката Карън Уленбек, която е специалист по диференциалните уравнения, включващи частни производни, оповести Норвежката академия на науките, цитирана от световните информационни агенции.

"Карън Уленбек получава Абеловата награда за 2019 г. за трудовете си в областта на геометричния анализ и калибровъчната теория, която доведе до радикални промени в математиката", поясниха от академията.

"Теориите й революционизираха вижданията ни за минимални повърхности, като формираната от сапунен мехур, и за проблемите, свързани с минимизирането в по-големи мащаби", допълват учените.

76-годишната Уленбек е гостуващ преподавгтел в Принстънския университет. Родена е в Кливланд, отрасла е в Ню Джърси и е следвала в Мичиганския университет.

"Тя разработи инструменти и методи за глобален анализ, които са част от инструментариума на всеки специалист по геометрия и аналитик", отбелязаха от академията.

Уленбек е също активист в борбата за равенство между двата пола в науките и математиката. Става въпрос за първата жена, удостоена с Абелова награда, която е учредена от норвежкото правителство през 2003 г., за да се компенсира липсата на Нобелова награда за математика.

Призът носи името на норвежкия математик Нилс Абел (1802 - 1829) и се придружава от чек за 6 милиона норвежки крони (620 000 евро).