СуперХостинг.БГ партнира на българските уеб предприемачи с хостинг с предварително инсталиран WordPress , както и Професионална WordPress поддръжка

През последните години разнообразието от уебсайтове непрекъснато се увеличава и все по-често, освен компании, институции и организации, свои страници в уеб пространството създават и физически лица. Сред тях има както младоженци, които искат да увековечат своята сватба със специален сайт, така и абитуриенти, студенти, създаващи онлайн CV за първата си работа, фрийланс специалисти, артисти, активисти за различни каузи и други хора, които искат гласът им да се чуе и да направят позицията си по-популярна в публичното пространство.

Това разнообразие от уеб проекти се дължи не само на променящите се нагласи сред по-младото поколение, а и на все по-достъпните технологии, които позволяват практически на всеки да си създаде пълноценен сайт без програмиране и без да заплаща сериозна сума. На пазара има множество системи с отворен код, както и SaaS платформи като Сайт билдър и Shopiko, с чиято помощ това може да стане за броени часове. А най-популярната сред open source платформите безспорно е WordPress - едно все по-значимо явление в дигиталния свят, на което вече работят над 40% от сайтовете по света.

Какво е WordPress?

Това е безплатна система за управление на съдържанието (т.нар. CMS - Content Management System) с отворен код. Първоначално създадена за блогове, тя за броени години се превръща в мощен инструмент за разработка на фирмени сайтове, онлайн магазини, медии и всевъзможни други комплексни проекти. На нея днес работят някои от най-разпознаваемите сайтове в света като TechCrunch, Time Magazine и личният сайт на атлета Юсеин Болт.

Ценностите на отворения код

Отвореният код (open source) е философия за разработка на софтуер, при която кодът на продуктите е достъпен и всеки би могъл да го види, а в много случаи - и да го променя и доразвива.

Една от причините WordPress да е толкова предпочитана от собствениците на уебсайтове е нейната достъпност. Благодарение на своя отворен код, тя постоянно се развива от общност от разработчици - доброволци, което я прави изключително качествена, сигурна, лесна и интуитивна за употреба, дори и от хора без технически познания.

Малко история

Съоснователи на популярната система за управление на съдържанието (CMS) са Мат Муленвег и Майк Литъл, които пускат първата ѝ версия през май 2003 година. Много скоро след това проектът се превръща в синоним на платформа за бързо и лесно създаване на уебсайтове и днес милиарди хора и фирми по света са дигитално представени, благодарение на него. През годините в платформата са направени редица промени, които улесняват значително работата с нея - въвеждането на джаджи (уиджети) и блоковият редактор Gutenberg са някои от най-значимите сред тях.

Огромна екосистема

Най-голямото предимство на WordPress обаче си остава разнообразието от допълнителни плъгини и шаблони (темплейти), които значително улесняват работата с платформата и добавят всевъзможни функционалности към нея. Хиляди независими програмисти и отделни лица разработват подобни функции, които след това пускат за безплатно използване или продават срещу малка сума.

"Повечето хора си мислят, че WordPress е просто един софтуер за правене на сайтове, но той е много повече от това. Това е цялостна екосистема от компании и в нея се развиват и работят десетки хиляди хора по целия свят - разработчици на теми и плъгини, дизайнери и други специалисти. Всички те са обединени от ценностите на отворения код и от желанието да направят интернет още по-достъпен за всички" - споделя Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

Снимка: Суперхостинг.бг

Огромна общност

Участниците в тази екосистема често организират събития, на които присъстват разработчици, собственици на WordPress сайтове, агенции и ентусиасти, тепърва запознаващи се с предимствата на платформата. По-големите събития тип WordCamp се провеждат веднъж годишно в стотици градове по света, а по-малки срещи има на практика всяка седмица в София и други градове като Стара Загора, Пловдив и Варна.

Едно от събитията за разработчици, дизайнери и WordPress потребители, които СуперХостинг.БГ активно подкрепя, е WordCamp Sofia. Всяка година на него представители на общността обменят знания и дискутират актуални проблеми, а собствениците на WP сайтове могат да се запознаят с добрите практики и най-новите разработки в платформата.

Как СуперХостинг.БГ улеснява работата в WordPress?

Най-голямата българска хостинг компания използва активно платформата, за да направи създаването на сайтове още по-лесно. Тя предлага специализиран WordPress хостинг, дава възможност за създаване на сайт на тази платформа с няколко клика направо в админ панела на хостинга и е разработила множество инструменти за създаване и управление на един WordPress сайт. Към момента над 80% от сайтовете, хоствани в СуперХостинг.БГ, използват WordPress.

Ново за българския пазар - Професионална WordPress поддръжка

Една от най-новите услуги на хостинг компанията е т.нар. Професионална WordPress поддръжка, която улеснява всеки желаещ да си създаде и да развива свой сайт с тази система, без да има каквито и да било технически познания. Услугата включва навременно съдействие при често срещани затруднения като възстановяване на достъпа до сайта и неговата администрация, базови настройки по сигурността, съдействие при работа с основните менюта на WordPress, настройване на контактни форми и Google карти, цялостно обновяване на WP сайт и много други.

Ако вече се уверихте в нуждата от това да имате собствен сайт, както и в достъпността на WordPress платформата, изберете подходящия WordPress хостинг план от СуперХостинг.БГ.


Материалът е предоставен от СуперХостинг.БГ.