Учени работят върху бира, която не предизвиква махмурлук | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Учени работят върху бира, която не предизвиква махмурлук
DarikNews.bg

Учени работят върху бира, която не предизвиква махмурлук

0 110
Австралийски учени работят върху рехидратираща бира, която не предизвиква махмурлук, като в същото време вкусът й остава същият, съобщи Ей Би Си. Дехидратацията е страничен ефект на алкохола, за който отдавна се знае, че допринася за силата на махмурлука. Затова учените от университета “Грифит“ искат да създадат бира, която възстановява водата в тялото, а не я отнема. Те се опитват да постигнат това като манипулират солите в тялото, наречени електролити. “От предишни експерименти с други течности знаем, че съдържанието на натрий има голямо влияние за рехидратацията“, твърди Бен Десбрау от екипа. „В контекста на алкохола обаче това не е толкова категорично.“ Учените се интересуват от бирата, защото много хора могат да я пият, без да им омръзне вкусът й. “Хората спират да пият бира не защото им омръзва вкусът й, а защото мислят за последиците, независимо дали искат да избягнат махмурлука, или за да могат да шофират, или пък заради парите“, казва Бесбрау. Учените искат разработката им да не повлияе на вкуса на бирата. “Винаги трябва да търсим баланс между вкуса и физиологичната реакция. Естествено, никой няма да пие нещо, което не е с добър вкус“, категоричен е Бен Десбрау. Източник: БТА
Учени работят върху бира, която не предизвиква махмурлук

Учени работят върху бира, която не предизвиква махмурлук

0 110 DarikNews.bg
Австралийски учени работят върху рехидратираща бира, която не предизвиква махмурлук, като в същото време вкусът й остава същият, съобщи Ей Би Си. Дехидратацията е страничен ефект на алкохола, за който отдавна се знае, че допринася за силата на махмурлука. Затова учените от университета “Грифит“ искат да създадат бира, която възстановява водата в тялото, а не я отнема. Те се опитват да постигнат това като манипулират солите в тялото, наречени електролити. “От предишни експерименти с други течности знаем, че съдържанието на натрий има голямо влияние за рехидратацията“, твърди Бен Десбрау от екипа. „В контекста на алкохола обаче това не е толкова категорично.“ Учените се интересуват от бирата, защото много хора могат да я пият, без да им омръзне вкусът й. “Хората спират да пият бира не защото им омръзва вкусът й, а защото мислят за последиците, независимо дали искат да избягнат махмурлука, или за да могат да шофират, или пък заради парите“, казва Бесбрау. Учените искат разработката им да не повлияе на вкуса на бирата. “Винаги трябва да търсим баланс между вкуса и физиологичната реакция. Естествено, никой няма да пие нещо, което не е с добър вкус“, категоричен е Бен Десбрау. Източник: БТА