Adobe ще продава генерирани от изкуствен интелект (AI) изображения на своята платформа за стокови кадри.

"Докато ранните генеративни AI технологии повдигнаха основателни опасения, Adobe се ангажира да ръководи еволюцията, която ще дойде от тази технология в инструменти, които дават възможност на артистите, като същевременно никога не се опитват да заменят човешкото въображение", се казва в изявление на Adobe.

Adobe Stock забранява качването на генерирани изображения, които изтръгват стилове на артисти. Това означава, че при създаването на кадрите е забранено изрично споменават хора, места или имущество без разрешение.

Компанията каза, че ще наблюдава подаванията и ще сваля съдържание, което нарушава тези правила. Ако компанията е изправена пред иск за авторски права, тя ще защити и покрие всички загуби, пред които са изправени купувачите.

Въпреки това технологията все още създава редица опасения.

От една страна новите AI генератори се справят не по-зле от професионални художници. Възможно е мнозина творци да изгубят работата си, заради алгоритмите. От друга изкуственият интелект е обучен с бази от данни, състоящи се от произведенията на хиляди творци. Според някои това създава проблеми с авторското право.

Shutterstock си партнира с OpenAI, за да продава стокови изображения, генерирани от изкуствения интелект DALL-E. Очаква се в близкото бъдеще изображенията и картините, генерирани от изкуствен интелект да станат още по-популярни