Онлайн журналът 404 Media съобщава, Amazon е пълен с ръководства по гъбарство, които изглежда са генерирани от AI. Това на пръв поглед не е изненада - броя на създадените от изкуствен интелект книги расте всеки ден. Според експертите обаче тук може да се крие съществен риск за читателите.

"Amazon и други търговски обекти са наводнени с книги за гъби, генерирани от изкуствен интелект", се казва в публикация на Нюйоркското микологично дружество в Sunday X.

"Моля, купувайте само книги на известни автори, това може буквално да бъде разликата между живота или смъртта", допълват американските гъбари.

Генеративният AI е известен с това, че греши фактите си. Какво би се случило, ако неспециалист, търсещ бърза печалба, публикува ръководство по гъбарство, генерирано от изкуствен интелект? Той няма да може лично да провери сгрешените факти, което потенциално може да доведе до консумиране на отровни гъби.

"Има стотици отровни гъби в Северна Америка и няколко, които са смъртоносни", каза Сигрид Якоб, президент на Нюйоркското микологично дружество, пред Саманта Коул от 404. "Те могат да изглеждат подобни на популярните ядливи видове."

Дори вярна, но зле написана книга, може да доведе до брането и консумирането на отровни гъби, допълват от Нюйоркското микологично дружество