Учени са намерили хитър начин да изследват океанското дъно. Те са пленили акули, като са поставили сензори по тялото им. Към гръбните им перки пък са закачени камери. Изследването дало изненадващ резултат.

Благодарение на проекта, учените открили най-голямата в света подводна гора от морска трева. Тя се намира в Карибско море и има площ от 56 000 квадратни километра. Изследването е публикувано в Nature Communications.

"Това откритие показва колко далеч сме от изследването на океаните, не само в дълбините, но дори и в плитките райони", каза съавторът Карлос Дуарте от Университета за наука и технологии "Крал Абдула" в Саудитска Арабия пред в. "Гардиън".

Морската трева е важно място за хранене на морските животни. Освен това тя може да съхранява големи количества въглерод, което прави изучаването й критично в борбата срещу изменението на климата.

Има много неща, които не знаем за големите участъци морска трева, които се спотайват под повърхността, включително каква площ покриват, тъй като е трудно да се забележат с помощта на въздушна или сателитна фотография.

Акулите обаче са много по-бързи от човешки водолази. Освен това учените знаят, че те ще ги отведат на места, където се струпват риби и следователно има процъфтяващи еко системи.

Да знаем къде има морска трева е от решаващо значение за нашето разбиране за това как изменението на климата засяга земното кълбо и морския живот.

Нарушаването на горите от морска трева може да доведе до освобождаване на значителни количества въглероден диоксид, което допринася за изменението на климата.

Сега изследователите се надяват да използват други видове бозайници, за да изследват други все още неизследвани кътчета на океаните.

"Те ще ни отведат на нови места, за които не знаехме, че съществуват", каза Шипли пред вестника.