Гигантът в електронната търговия Amazon обяви плановете си да придобие производителя на прахосмукачки iRobot през август миналата година за 1,7 млрд. щ. долара, което се равнява на около 61 долара на акция. Сега Amazon е принуден да намали предложената цена след регулаторни пречки и необходимостта от допълнително финансиране за iRobot.

Amazon обяви нова цена на акция от 51,75 щ. долара, която е с около 15% по-ниска от първоначалната оферта. Причината се дължи на продължаващите обструкции от страна на антитръстовите регулатори както на територията на САЩ, така и в Европа, което се е отразило на приходите на iRobot. iRobot заяви, че трябва да набере 200 млн. щ. долара под формата на кредитни улеснения, за да "финансира текущите си операции". Това е дълг, който Amazon ще трябва да поеме, ако сделката се осъществи, и затова предложи нова по-ниска оферта за акциите на iRobot.

"Постигнахме изменено споразумение с Amazon, което отразява поемането на нов дълг на iRobot" - заяви главният изпълнителен директор на iRobot Колин Ангъл. "Компанията получава ново финансиране, което смятаме, че е достатъчно, за да подкрепи нашите хиперконкурентни операции и да посрещне нуждите ни от ликвидност, както и да погаси съществуващия дълг на iRobot" - допълни още той.

Сделката на Amazon с iRobot на стойност 1,7 млрд. щ. долара първоначално привлече вниманието на регулаторните органи. Въпреки че Обединеното кралство окончателно одобри придобиването миналия месец, Европейската комисия ще проведе по-задълбочено разследване, като решението за самото разследване ще бъде взето най-рано през ноември. Междувременно Федералната търговска комисия (ФТК) на САЩ обсъжда необходимостта от официално разследване на сделката.

Ако се обърнем към прецедентите, трябва да си спомним както за неотдавнашното одобрение от страна на ЕС на поглъщането на Activision от Microsoft, така и за одобрението на придобиването на VMware от Broadcom. Те бяха извършени след задълбочени разследвания, което предполага, че ЕС се стреми да формира средства за защита, а не директно да блокира сделки.

Междувременно в САЩ съдът също не позволи на Федералната комисия по търговията да блокира сливането на Microsoft с Activision, въпреки усилията на комисията. Сделката между Amazon и iRobot ще има големи шансове за успех, ако компаниите успеят да убедят регулаторите, че поглъщането няма да ограничи конкуренцията на пазара на прахосмукачките-роботи.

Въпреки това, след днешното намалено предложение от страна на Amazon, сливането има още една пречка - акционерите на iRobot може да не се съгласят с преразгледаната цена. Новата оферта представлява премия от само 2% от пазарната цена на iRobot, в сравнение с 20-процентната премия, предложена от Amazon през август миналата година, с която акционерите първоначално се съгласиха.