Американският милиардер Джаред Айзъкман, който миналата година летя със SpaceX в космоса, обяви, че се връща на още по-висока орбита, съобщи Асошиейтед прес.

Предприемачът ще полети отново от космическия център "Кенеди". Това ще е първият полет на SpaceX за изпробване на нова технология.

Предвидени са три полета, последният от които ще е с новия кораб Starship с хора на борда.

Айзъкман е платил неизвестна сума за тридневния полет за себе си и още трима души през септември миналата година. Сега той и Илон Мъск си поделят разходите.

Според обявените днес планове Айзъкман и още трима души - двама инженери на компанията SpaceX и пенсиониран военен пилот ще излетят с ракета Falcon-9 най-рано през есента. Те ще обикалят Земята до пет дена, като ще достигнат по-висока орбита от досегашните капсули "Дракон". Докато миналия септември достигнатата височина беше 500 км, този път целта ще е 640 км, за да преминат през част от радиационните пояси на Ван Алън.

В програмата е и излизане в открит космос - с новите костюми на SpaceX, като от орбита ще използват за връзка спътниците Starlink.

Миналата седмица Илон Мъск представи Starship - най-високата и мощна ракета, строена досега. Той очаква разрешение от Федералното управление по авиация за първия изпитателен полет от Тексас,който ще е без хора.

В полета ще участват две служителки на SpaceX - Сара Гилис и Ана Менън. Сара Гилис е обучавала участниците в предишния полет на Айзъкман, а Ана Менън е бивша служителка на НАСА, преминала в SpaceX. Четвъртият пътник е Скот Потит - военен пилот, който беше директор на мисията за полета на Айзъкман през септември миналата година.