Зависимостта към изкопаемите горива не просто довежда до високи нива на замърсяване, но и изменя климата на Земята. Според някои компании обаче високите нива на СО2 в атмосферата и унищожените хабитати могат да се окажат изгодни за бизнеса.

Изненадващо, технологичният гигант Apple се оказа от част от групата на корпорациите, очакващи да извлекат полза от климатичните промени.

"Повечето бедствия ще направят нашите смартфони по-ценни за потребителите. Те ще оценят факта, че в трудните моменти, в който няма електричество, а транспортните връзки са прекъснати, могат да разчитат на нас. Лоялността им ще се повиши", заявяват от Apple, цитирани от Bloomberg.

"Тъй като хората преживяват все повече метеорологични бедствия, очакваме нарастваща нужда от устройства, което ще позволят надеждна връзка с нашите близки, намиращи се в засегната местност", разсъждават от технологичния гигант.

"Нашите смартфони могат да бъдат фенерче, имат приложение с инструкции за първа помощ, могат да служат като радио и са водоустойчиви", изтъкват от Apple.

Корпорацията от Купертино очаква да повиши приходите си, защото е оценена като екологично-загрижена компания, която нанася малко щети на околната природа, а това ще става все по-важно за потребителите. Нейните продукти са енергийно ефективни, а това ще е от значение в свят, в който електроенергията може да поскъпва, предават от изданието Motherboard.

Според някои експерти по-честите бедствия, отказът от ядрена енергия и рестрикциите пред ТЕЦ-овете ще доведат до поскъпване на тока.

Google също очакват потребителите да започнат да оценяват по-високо услугите на компанията в свят, в който наводненията, сушите, горещите вълни и опустошителните урагани ще стават все по-чести явления.

Голямата верига магазина Home Depot също смятат, че ще открият изгода в климатичните промени. Според тях по-високите температури ще накарат повече хора да си купуват климатици. Бедствията също ще увеличат търсенето на домашни стоки и уреди, които потребителите може да са изгубили.

Големи банки, като Wells Fargo, смятат, че катаклизмите ще доведат до по-голямо търсене на кредити и други финансови услуги. Справянето и превенцията срещу бедствията също е скъпо начинание и ще накара доста общини, щатове или държави да поискат заем.

От Intel обаче са притеснени, защото много от заводите им са разположени в зони, в които климатичните промени биха оказали по-сериозен ефект, а това би причинило проблеми с производството и доставките на процесори. Телекомуникационните гиганти също се подготвят за проблеми. Според AT&T повишената честота на ураганите ще доведе до необходимостта от повече ремонти в южните части на САЩ, което ще причини на компанията допълнителни разходи.