Американският технологичен гигант Apple планира да прехвърли до една четвърт от глобалното си производство в Индия в бъдеще, заяви министърът на търговията Пиюш Гоял, цитиран от ДПА и БТА.

"Около 5-7 на сто от производството на Apple вече е в Индия", е казал министърът на пресконференция, цитиран индийския в. "Бизнес тудей".

"Ако не греша, те са си поставили за цел то да достигне до 25 на сто", допълни Гоял.

Доставчиците на Apple се насочват все повече към Индия като производствена база за айфони , която отстъпва единствено на Китай - основната страна за производство на устройствата.

Производителите на iPhone - Foxconn, Wistron и Pegatron, както и редица доставчици на компоненти, са създали общо 50 000 работни места в Индия от август 2021 година.

Те вероятно са създали и около 100 000 "непреки" работни мести, каза неотдавна пред ДПА говорител за индийското министерство на електрониката.

Според него правителствените инициативи за производство на смартфони са влезли в сила в Индия през август 2021 година.

Тези инициативи изискват също компаниите редовно да предоставят на министерството данни за работните места.

В последно време нееднократно се появяват съобщения, че Apple иска все повече да диверсифицира веригата си за доставки - основно към Индия и Виетнам - с оглед на строгите пандемични мерки, както и геополитическото напрежение с Китай.