Екип от астрономи от Парижката обсерватория и от Института по астрофизика на Андалусия потвърди, че комета 2014 UN271 е най-голямата, наблюдавана досега, съобщи Физ.орг.

Комета 2014 UN271, известна още като Бернардинели-Бърнстийн, е наблюдавана за първи път през 2014 г. Изследователите определят, че тя е възникнала в облака на Оорт. Тогава кометата все още е на разстояние колкото Нептун и астрономите нямат представа за размера й. Седем години по-късно, когато тя се приближава, става ясно, че е по-голяма от повечето комети. Изследователите по онова време предполагат, че вероятно е с диаметър от 100 до 370 км.

Сега, използвайки данни от Големия милиметров масив ALMA в Атакама, екипът изследва дължините на светлинните вълни, които се отразяват от кометата, за да научи повече за нейния размер. Изследователите се съсредоточават върху онези дължини на вълните на микровълновото й излъчване, които не са представени от праха, отделян от кометата. Изчисленията им показват, че за да може кометата да отразява толкова много светлина, тя трябва да е с диаметър приблизително 137 км, което е почти в категорията на малките планети.

Предишният рекордьор беше Хейл-Боп, чийто диаметър е измерен на около 74 км.

Измерването на параметрите на комета 2014 UN271 е най-далечното, извършвано досега на отражателната способност (албедо), отбелязват изследователите. Това ще позволи на изследователите да проследят нейния размер, тъй като тя губи лед при приближаването си към Слънцето. Очакванията им са, че когато започне обратния си път, кометата ще бъде наполовина по-малка от сегашния си размер.