Айфеловата кула порасна с шест метра, след като нова цифрова радио антена TDF (TeleDiffusion de France) беше прикрепена към върха на прочутия монумент в Париж, предаде Ройтерс.

Кулата, построена от Густав Айфел в края на 19-и век, вече е с размери 330 метра, след като антената беше издигната на върха й с хеликоптер под оловно сивото небе.

По време на строежа си Айфеловата кула надминава Вашингтонския монумент, за да се превърне в най-високата сътворена от човешка ръка конструкция в света - титла, която запазва в продължение на четири десетилетия, докато през 1929 г. не е издигната сградата "Крайслер" в Ню Йорк.

Решетъчната кула от ковано желязо е сред най-посещаваните туристически обекти в света, според TripAdvisor. Тя обаче е била използвана и за излъчване на предавания повече от 100 години, като височината на върха й се е променяла многократно с подмяната на остарели антени.

Хеликоптер Eurocopter инсталира новата телекомуникационна антена TDF на върха на Айфеловата кула в Париж във вторник, 15 март 2022 г.

Снимка: AP/БТА

Телевизионни кадри на живо показаха как хеликоптерът спуска антената върху основата на върха на кулата, където работници я закрепват в рамките на операция, продължила по-малко от 10 минути.