"Фондация Бил и Мелинда Гейтс" финансира проект за доставка на комплекти за тестване на коронавирус до домовете на хората в Сиатъл и незабавно уведомяване на здравните служители за резултата, предава technews.bg.

Според "Сиатъл таймс", резултатите от тестовете, базирани на тампон за назален инхалер, ще бъдат известни до два дни, а здравните служители ще бъдат уведомявани веднага за положителни проби.

Ако резултатът от теста е положителен, заразеният ще бъде помолен да отговори на въпросите в онлайн анкета, за да предостави на здравните работници информация за своите придвижвания. Благодарение на това, медиците ще могат да идентифицират всички онези, които са се свързали със заразени лица, и да ги уведомят за необходимостта от тестване или карантина.

Въпреки че предстои да се свърши още много работа, проектът има огромен потенциал да обърне вълната на епидемията, казва в интервю за "Сиатъл таймс" Скот Доуъл, представляващ Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" в програмата за реакция на огнища на коронавирус.

Все още няма ясна времева рамка за стартиране на проекта, тъй като Фондацията трябва да завърши разработването на спомагателен софтуер и да подготви окончателен въпросник за хората, които се нуждаят от тестване. Според Доуел, Фондацията ще може да осигури до 400 теста за коронавирус на ден.