Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс отговори на различни въпроси за коронавируса и пандемията в Twitter. Това стана след като Деви Шридхар, директор на Global Health Governance и професор в Медицинския факултет на Университета в Единбург в Шотландия, покани потребителите на Twitter да й изпратят въпроси, за да ги зададе Гейтс. 

Макар Бил Гейтс да не е учен вирусолог, той е своеобразен експерт по ваксини, защото е финансирал множество проекти за тяхната разработка и доставка, пише CNet.

Кога ще свърши пандемията?

"Как и кога ще приключи пандемията? Омикрон показва ли, че можем да "живеем с Ковид"? Или има други опасни варианти зад ъгъла през 2022 година?" са едни от най-задаваните въпроси към милиардерът.

"Повечето от тежките случаи с омикрон ще са сред неваксинираната популация. Но има надежда. След преминаването на щама през останалата част от годината трябва да има много по-малко случаи, така че Ковид да може да се лекува повече като сезонен грип", отговаря Бил Гейтс.

Милиардерът допълва, че не очаква появата на по-заразен или опасен щам.

Произходът на вируса

Потребителите на Twitter са изпратили множество въпроси и за произхода на новия коронавирус.

Проучване на Световната здравна организация от 2021 г. не предлага категорични отговори, въпреки че повтаря, че изтичането от китайска лаборатория е "изключително малко вероятно" и че вирусът най-вероятно е прескочил от животни към хора.

"Данните са категорични. Както почти всички пандемии, тази от Ковид-19 е прескочила от животно на човек. Хората ще продължат да спекулират с лабораторния произход и ние наистина трябва да се уверим, че лабораториите са внимателни. Но определено трябва да бъдем готови да се сблъскваме с още тръгнали от животни пандемии", отговаря филантропът.

Трябват ни по-добри ваксини

Гейтс допълва, че най-големият научен пробив, който ще помогне за прекратяване на пандемията, ще бъдат по-добрите и по-дълготрайни ваксини.

"Ваксините, които имаме, предотвратяват тежки заболявания и смърт много добре, но им липсват две ключови неща", каза той. "Първо, те все още позволяват инфекции и второ - имат ограничена продължителност на предпазните си свойства. Нуждаем се от ваксини, които предотвратяват повторното заразяване и имат многогодишна продължителност", споделя Гейтс.

"За известно време ще трябва да се ваксинираме ежегодно", допълва милиардерът.

Да вземем пример от Австралия

В своето интервю Бил Гейтс не пропусна да похвали Австралия. Правителството там въведе "драконовски мерки", но според милиардера те дават резултат.

"Няколко страни като Австралия се придвижиха бързо, за да диагностицират случаите в мащаб и да изолират хора, които са били заразени", каза Гейтс.

Въпреки че близо 80% от населението на Австралия е ваксинирано с две дози, правилата за ограничаване на социалната дистанция важат, а страната ще остане почти затворена за света до края на тази година. Мерките обаче търпят критики, като някои ги определят за тоталитарни. Други изтъкват, че правителството е успяло да спаси живота на хиляди хора, благодарение на тях.

И на мен ми е трудно

Гейтс сподели, че 2021 г. е била най-трудната година в живота му.

Една от причините за това е, че милиардерът е отменил планове си за зимна почивка, след като негови приятели са се разболели от Ковид-19.

През 2021 година Бил Гейтс се разведе и със своята жена, заедно с която все още управляват фондацията Bill & Melinda Gates Foundation.

"Все още вярвам, че ако предприемем правилните стъпки, пандемията може да приключи през 2022 г.", каза тогава Гейтс.