Създаването на наземната инфраструктура за първия частен космодрум в Русия, който ще бъде изграден в Нижегородска област за суборбитални пускове на ракети с туристи, се оценява на около 35 млн. евро. Това съобщи пред РИА "Новости" генералният директор на частната компания "КосмоКурс" Павел Пушкин, цитиран от руски медии, предава Russia Beyond.

По-рано източници от правителството в Нижегородска област разкриха, че са подписали договор с "КосмоКурс" за строителството на първия в Русия частен космодрум. Ако проектът бъде съгласуван с "Роскосмос", инвеститорът планира да го реализира през 2020-2025 година.

Плановете са да бъдат вложени 2,6 млрд. рубли (35 млн. евро) частни инвестиции. В момента се избира участък за строителството на комплекса.

"КосмоКурс" има лиценз от "Роскосмос" за космическа дейност. За полети на височина 200 км компанията разработва едностепенна възвръщаема ракета и седемместен космически кораб. Очаква се първият полет да бъде извършен през 2025 година.

По план полетът ще продължи 15 минути, от които в безтегловност туристите ще бъдат около 5 минути. Цената на билета ще е около 175-220 000 евро.