Китай иска бъде водещ световен играч в роботиката до 2025 г. Целта е поставена на нов петгодишен план, обявен непосредствено преди края на тази година. Пекин ще направи всички за изграждането на високотехнологичен производствен сектор, устойчив на американските санкции, става ясно от документа.

Планът има за цел да помогне на китайските технологични компании да се конкурират на световната сцена. Той е съставен от Министерството на индустрията и информационните технологии и други агенции.

Основната пречка за превръщането на Китай в технологичен лидер са американските санкции, ограничаващи продажбата на чипове на азиатската страна.

Правителството иска да подобри способността на индустрията за иновации. Една от сферите, на които ще бъде придадено специално значение е роботиката.

На първо време Пекин ще се съсредоточи върху роботите, използвани в автомобилния, космическия, транспортния и полупроводниковия сектор. Акцент е поставен и върху обслужващи роботи за здравеопазването, селското стопанство, минното дело и строителството, както и роботи за контрол на безредици и други операции на правоприлагащите органи.

Предвидени са финансови стимули за учени и улесняване на дейността на технологични компании. Като основен приоритет се очертава и диверсификацията на веригите за доставки, на фона на китайско-американското съперничество.