Космическият телескоп Джеймс Уеб засне първите си изображения на звезда. Снимките, изглеждат като колекция от размазани точки, но отговарят напълно на очакванията на екипа на мисията и ще помогнат на учените да завършат дългия процес на подравняване на огледалото.

Американската космическа агенция NASA показа и "селфи" на напълно разгърнатото огледало, направено от инфрачервената камера NIRCam. То също е замъглено, но помага за процеса на подравняването.

Джеймс Уеб се състои от 18 златни огледала, но след стартиране и разгръщане, всички те сочат в малко различни посоки. Преди телескопът да започне да изследва дълбините на космоса, тези огледала трябва да бъдат подравнени, за да могат да се фокусират върху един и същ обект.

Първият такъв обект е звезда, известна като HD 84406, разположена в съзвездието Голяма мечка. За да я открие, телескопът беше насочен към 156 различни позиции около предвиденото място, генерирайки 1560 изображения.

Първото изображение от космическия телескоп представлява мозайка, съставена от 18 изображения на една и съща звезда, заснети от всеки от 18-те огледални сегмента, които в момента не са подравнени. През следващите няколко седмици позициите на огледалата ще бъдат коригирани и изследователите очакват, че първите научно полезни изображения от Джеймс Уеб ще се появят през лятото.