Европейският съюз днес прие нов регламент, целящ да ускори изграждането на 5G инфраструктурата чрез опростяване на режима за издаване на разрешителни, предаде ДПА.

Според новите правила антени могат да се монтират без индивидуални разрешителни, заяви говорителят на Еврокомисията Йохансе Барке, цитиран в прессъобщение.

Пускането на мобилната мрежа е оспорвано, като опасенията за сигурността заради китайския оператор на 5G Хуауей (Huawei) предизвикаха дипломатически спорове по цял свят, припомня ДПА.

Комисията уточнява, че при излъчването на 5G сигнали трябва да се спазват строги ограничения в ЕС.

5G стандартите са една от приоритетните области в инициативата за дигитализиране на европейската индустрия. В документ на ЕС се казва, че разгръщането на 5G мрежи силно зависи от достъпа до радиочестотния спектър, основата на безжичните технологии. С увеличаването на скоростта на свързаните устройства и тяхното използване, ресурсите на радиочестотния спектър и тяхното използване трябва да бъдат хармонизирани в цяла Европа, за да се даде възможност за гранична оперативна съвместимост на инфраструктурата. Това ще бъде основата за прилагане на широк спектър от услуги, доставяни с 5G за потребителите, като нови приложения за смартфони, както и професионални услуги за различни индустриални сектори.

5G технологията и радиочестотният спектър също могат да ускорят комуникациите при аварийни ситуации, защита и безопасност. За обществена защита и помощ при бедствия (PPDR) в държавите-членки технологията може да подобри управлението при инциденти и да намали разходите.