Apple планира да разшири услугите си за криптиране на данни от край до край. Компанията смята да затвори вратичка в поверителността, която преди това позволяваше на правоприлагащите органи да имат достъп до широк набор от данни, включително снимки и съобщения, съхранявани в потребителски акаунти в iCloud.

Но докато привържениците на промяната я аплодират като победа за поверителността на потребителите, във ФБР са "дълбоко загрижени" от въвеждането й.

"Това възпрепятства способността ни да защитим американския народ от престъпни действия, вариращи от кибератаки и насилие срещу деца до трафик на наркотици, организирана престъпност и тероризъм", гласи официалното изявление на ФБР пред в. "Вашингтон поуст".

От друга страна именно пропуските в сигурността позволяват осъществяването на кибератаки. Така надеждното криптиране от край до край не само би повишило сигурността на личното пространство онлайн, но би намалило и възможностите на хакерите.

Преди няколко години ФБР също изразиха голяма загриженост към криптирането на Apple. Въпреки това специализирани компании предоставят инструменти за хакване на смартфона.

В края на миналата година стана ясно, че редица държави са ползвали шпионския софтуер "Пегас", за да придобият контрол над устройствата на определени потребители.