Apple обяви, че главният дизайнер Джони Айв напуска компанията, за да основе собствена фирма. Тя ще носи името LoveFrom, а сред първите ѝ клиенти ще бъде именно "Ябълката", пише факти.бг.

Айв работи в Apple от 1996 г. и е едно от лицата ѝ редом със Стив Джобс и Тим Кук. Той сформира цяло подразделение в компанията, което да отговаря за дизайна на продуктите.

През 1998 г. именно този отдела създава спасителният iMac, а после iPod, iPhone и други култови устройства на Apple. Айв се занимава и с проектирането на новия кампус на компанията.

Вижте най-добрите дизайни на Джони Айв >> >> >>

Стив Джобс нарича дизайнера свой "духовен партньор", а Тим Кук смята, че приносът му за развитието на Apple е неоценим. В последните години Айв оглавява не само дизайнерския, а и софтуерния отдел на компанията. След напускането му тази длъжност отново ще бъде разделена.

Айв обаче споделя пред в. "Уол Стрийт Джърнал", че е бил разочарован от борда на директорите на компанията, включително и от Тим Кук. Поради липса на интерес към дизайна и грешни стратегически решения, Джони Айв обмислял да напусне компанията от 4 години насам.