Българска образователна платформа, която носи закачливото име "Тинузавър", обра овациите на Brett Show 2020, първото за годината мащабно технологично изложение за иновации в образованието, което се провежда в края на януари в Лондон. Тази година събитието посрещна най-интересните изобретения на над 900 компании от 146 държави.

Създателите на платформата Невен Боянов и Ивайло Николов разказват, че много от гостите, преминали за два дни през българския щанд, са споделили, че "това е най-интересният продукт", заради който си е заслужавало да посетят изложението.

снимка: Тинузавър
 

Какво представлява той? 

"Тинузавър" учи децата на програмиране, математика, физика и електроника по забавен и практичен начин. Екипът създава специален хардуер и софтуер, с който малчуганите (а и не само те) могат да сглобят сами миниатюрен компютър, след което да го програмират. В допълнение "Тинузавър" предоставя обучение и за преподаватели, за да ги подготви да използват платформата и методиката, разработена от българския екип."

 

снимка: Тинузавър

 Вижте още снимки >> 

Името на джаджата е не по-малко забавно от самата нея: платката е малка, а микроконтролера на нея е модел AТtiny85, затова решават в названието да има "tiny" ("дребен" от англ.) и "saur", както в динозавър. За уникалност - сменят "Y" с "U" и, хоп, получават TINUSAUR. Звучи като умно измислена играчка, но е по-скоро забавен и практичен учебник за бъдещи инженери.

 

снимка: Тинузавър

"За повечето деца изучаването на математика, програмиране и физика в училище или извън него не звучи като нещо интересно, а да се развиват в тази област и в бъдеще това да бъде тяхна професия, не е атрактивно за повечето от тях. Това се оказва сериозен проблем. Така започнахме да разработваме малки платки с микроконтролери на тях, които ползвахме по време на курсове и работилници по електроника и роботика. Целта беше да направим обучението по-забавно и практически ориентирано. Това беше някъде в края на 2013 г. От тогава проведохме десетки курсове и семинари, написахме доста учебни материали и това, което създадохме се превърна в платформа за обучение. На едно 6-годишно дете бих описал "Тинузавър" като малък компютър, който то само може да си сглоби от нулата, буквално от малко пликче с компонентни и поялник в ръка, а след това може да се научи да го програмира само и да изобрети например, аларма за стаята си."

 

снимка: Тинузавър

Невен се занимава с програмиране още от 1988 г., когато за първи път с негов приятел създават технологичен продукт, от който имат реални приходи. По онова време това е наистина иновативно за България. Той разказва, че още от тогава се е запалил по идеята да прави нещо полезно за хората, от което да може да се издържа, да не му се налага да има допълнителна работа и да прави това, което обича. За сега мисията му в тази посока е успешна.

В началото той и съдружникът му изполват продукта предимно за собствените си курсове и работилници, а след като виждат потенциала на изобретението - правят първата си кампания за набиране на средства - и не след дълго започват да продават комплектите за сглобяване в чужбина. От две години насам обаче, фокусът им отново е на българския пазар.

снимка: Тинузавър

Ще кажете - как се случва това в страна като нашата, където образователната система все още залага много повече на теория, отколкото на практика? Оказва се, че именно този факт прави средата у нас благоприятна за развитието на подобни бизнеси.

снимка: Тинузавър

"Като цяло образователната система в България е консервативна, но това е и нейното предимство. Това е и причината да се насочим към неформалното образование, т.е. извънкласните форми и частните школи. Там новостите се възприемат много по-бързо, експериментира се много повече и се виждате резултатите по-бързо. Вече четвърта година в една от новите специалности във ВТУ - Софтуерно инженерство, има дисциплина "Микроконтролери и вградени устройства", която е изцяло базирана на учебната програма на "Тинузавър". Това обаче, е заслуга на хората, които поеха инициативата това да се случи - основно нашият екип и няколко преподаватели с по-съвременно мислене."

снимка: Тинузавър

Двамата предприемачи държат да получават обратна връзка от всички, които използват техния продукт, за да могат да правят нужните промени и иновации. Информацията, която обменят, показва, че за съжаление много от преподавателите ги е страх да експериментират и нямат желание да се развиват според съвременните методики и технологии. Друг проблем е, че в повечето училища и университети у нас липсва практика, на учениците и студентите почти никога не им се посочва приложимост на това, което учат.

А, промяната често е по-достъпна, отколкото си представяме.

Ниската себестойност на "Тинузавър" го прави привлекателен за хора от цял свят. На изложението в Лондон Невен и Ивайло получават запитвания от техни колеги от Нигерия и Южна Африка, с които вече водят предварителни разговори за съвместна работа. Към продукта имат интерес и от колежи във Великобритания. Единичната цена за комплект е между 39 лв. и 79 лв, а за образователни организации тя може да падне до около 20 лв. за брой.

снимка: Тинузавър

Един от най-важните партньори на проекта е фондация "Университет за деца", които са готови да тестват нови идеи и разработки, а според Невен това е много ценно, за да могат двамата с партньора му да продължават да се развиват. Всяка година, по време на съботно-неделните курсове на Университета, както и в рамките на летните академии по природни науки, няколкостотин деца успяват да сглобят платките и да се научат да ги програмират.

снимка: Тинузавър

Как технологиите ще променят мисленето и света на децата, а и на техните учители?

"Децата в 21 век се раждат с технологиите и за тях това е нещо естествено. Те разбират как функционира техниката много по-лесно, отколкото техните родители. Вероятно и мисленето им става по-логично - малко като компютърен алгоритъм. Идва и ново поколение учители. Те със сигурност ще са по-различни от предишните - ползват електрони дъски и помагала, не знаят какво е тебешир. Те са тези, на които ще се падне тежката задача да подготвят децата за професиите на бъдещето, и ще им помогнат да усвоят умения необходими им за четвъртата индустриална революция (а.к.а. Индустрия 4.0).

снимка: Тинузавър

След 20 години...

"В бъдеще всяко дете ще трябва да има дигитални компетентности, за да бъде равноправен член на обществото. Много професии ще изчезнат и други ще се появят - не знам кои точно, но знаем че има умения, които ще са необходими за професиите на бъдещето. Това, което искаме да направим, е да помогнем на децата и преподаватели да усвоят част от тези умения."

 

снимка: Тинузавър