Най-новият изкуствен интелект на DeepMind, DeepNash, се научи как да победи почти всички човешки играчи в Стратего, военна игра, която включва двама играчи, които се опитват да превземат флага на противника.

Това е още един впечатляващ пример на AI, който се учи как да играе игра бързо успява да надвие човешките си опоненти на нея.

Стратего изисква от играчите да разберат самоличността на 40 игрални фигури на другия, които са скрити от погледа. Това я прави значително различна от други настолни игри като Го и шах, които предишните изкуствени интелекти на DeepMind също са се научили да овладяват.

Стратего е "игра на несъвършена информация", както DeepMind обяснява на уебсайта си, което означава, че всеки играч трябва да "балансира всички възможни резултати, когато взема решение". Това я прави значително по-сложна.

Алгоритъмът обае бързо се превърнал в топ шампион в най-голямата в света онлайн платформа Стратего - Gravon. Изкуственият интелект разработи "непредсказуема стратегия", за да се увери, че неговият човешки опонент остава в "мъгла предположения".

Предишни резултати разкриват, че изкуствения интелект често е доста агресивен играч, който залага доста и на объркването на противника си. При игра на шах, алгоритмите на DeepMind са били склонни да жертват множество важни фигури, като кралицата, за да победят едни от най-добрите човешки майстори.