Мнозина деца в Кения нямат достъп до качествено образование и знания, които да им позволят да се развиват в перспективните ИТ професии. Благотворителен проект на Huawei цели да промени това, пише Би Би Си.

Мобилни класни стаи предоставят компютърни умения и интернет на хората в "цифрово неравностойно положение".

Huawei DigiTruck позволява не само на учениците, но и на много млади предприемачи да усвоят нови знания, които да им помогнат в бизнеса им.

Пример за това е Виктор Мвололо, който е разраснал своя бизнес, намирайки нови клиенти чрез интернет и социалните мрежи.

DigiTruck на Huawei е мобилна компютърна класна стая, която има възможността да работи със 100% слънчева енергия. Това я прави идеална за селски райони без надеждно електроснабдяване. Мобилната дигитална стая е много по-достъпна от центровете за обучение с фиксирано местоположение. 

Всеки DigiTruck може да се похвали с 20 лаптопа, 20 смартфона, девет VR сета и вграден wi-fi, захранван от 4G мрежа, което му позволява да функционира като временно цифрово училище с безплатни класове, ресурси и материали.

Работейки с белгийската неправителствена организация Close the Gap, която има за цел да преодолее разделението в дигиталната грамотност в световен мащаб, китайският технологичен гигант досега е предоставил десетки хиляди часове дигитално обучение в труднодостъпни райони в Кения.

Новото поколение кенийци ще имат много по-добри перспективи, защото ще имат по-голяма компютърна грамотност и ще могат да докажат себе си в ИТ света.

Според специалистите Африка може да се окаже бъдещият двигател, необходим за преминаването към по-ефективна цифрова икономика и развитието на ново поколение софтуерни продукти.