"В Китай има много супер талантливи, трудолюбиви хора, които силно вярват в производството", каза Мъск в интервю за Financial Times във вторник.

"Те няма да напуснат работните си места дори в 3 часа сутринта, докато американците предпочитат въобще да не работят", допълва Мъск.

Миналия месец работниците в Гигафабриката на Tesla в Шанхай трябваше да спят в съоръжението, тъй като производството беше възобновено след триседмично спиране, съобщи Bloomberg.

Медията разкри, че всеки работник е получил спален чувал или надуваем матрак, а изискването е било да работи по 12-часови смени с един почивен ден седмично.

Няма информация дали този извънреден труд се заплаща повече, но много от работниците, които спазват подобен график в други компании вече започват да протестират.

"Този ​​начин на работа е много вреден за човешкото тяло, чухме много новини за смъртни случаи от извънреден труд през последните години, но тази деформирана система за извънреден труд все още преобладава", пише тогава един блогър. "Не можем да не попитаме - наистина ли си струва да обменяме живота си за пари?"

BusinessInsider припомня, че Мъск също е спал на пода на фабриката на Tesla във Фримонт по време на "производствения ад" за Model 3.

Въпреки това животът и еднократните премеждия на най-богатия човек на планетата не могат да се сравняват с този на работник, спящ в спален чувал във фабриката.

Според някои анализатори, коментарите на Мъск са изгодни за него, защото по-същество наричат нормалното 8-часово работно време "мързеливо". Повишеният работен график обаче би увеличил богатството на Мъск много повече, отколкото би се повишила заплатата на един работник.