Шефът на SpaceX и Tesla Илон Мъск подкрепи протеста на шофьорите против задължителната ваксинация срещу COVID-19 в Канада.

"Браво на канадските тираджии", коментира най-богатият човек в Twitter.

Протестът под надслов "Конвой на свободата" парализира почти напълно трафика в центъра на столицата Отава. През уикенда към демонстрацията на шофьорите се присъединиха и хиляди други граждани, които са против задължителната имунизация.

"Ако уплашите хората достатъчно, те ще изискват премахване на свободата. Това е пътят към тиранията", допълва Мъск в социалната мрежа, след което споделя меме по този повод.

Това не е първият път, в който Илон Мъск критикува мерките против пандемията. Макар самият той и семейството му да са ваксинирани, Мъск подкрепя правото на всеки да решава сам за себе си. По думите му свободата е нещо изключително ценно, а държавата не трябва да получава силата да се разпорежда с живота на индивида.

"Неваксинираните поемат риск, но хората правят рискови неща постоянно. Вярвам, че трябва да внимаваме за ерозията на свободата в Америка", споделя Мъск.

Според предприемачът прехвърлянето на голяма власт върху държавата може да доведе до големи проблеми в бъдеще.

"За да бъде ясно, подкрепям ваксините като цяло и ваксините срещу COVID конкретно. Науката е недвусмислена. В много редки случаи има алергична реакция, но това лесно се решава с EpiPen", обясни Мъск през 2021 година.

Постове в Twitter разкриват, че милиардерът предпочита векторната ваксина Janssen на Johnson & Johnson и има малко резерви към необходимостта от няколко дози на иРНК технологията.

През 2020 година Илон Мъск стана партньор на немската фирма CureVac, която също разработва иРНК ваксина за COVID-19. Въпреки това ваксината на CureVac имаше ефективност от 47% и през 2021 г. не получи одобрение от ЕМА.