Монголия даде два лиценза на компанията "Спейс Екс" (SpaceX) на Илон Мъск за осигуряване на интернет връзка в страната посредством сателити в ниска орбита, предаде Ройтерс, като с позова на правителствени източници.

Милиони потребители на интернет в Монголия ще могат да се възползват от бързата интернет връзка, осигурявана от "Старлинк" (Starlink), сателитната услуга на "Спейс Екс", се посочва в правителственото съобщение.

"Старлинк" вече разполага с гъста мрежа от над 3500 сателита в ниска орбита, които могат да доставят интернет до изолирани района на Земята.

"Мрежа от фиброоптични кабели вече осигурява достъп до високоскоростен интернет в Монголия, но технологията на "Старлинк" ще даде възможност да достигнем и до най-изолираните места", заяви министърът за дигиталното развитие и комуникациите Учрал Ниам-Асор.

"Така пастири, фермери, бизнесмени и миньори от нашата обширна страна ще имат достъп до информация от целия свят, за да подобрят живота си", допълни министърът.

Формалното сътрудничество между монголското правителство и "Еспейс Екс" започна през февруари по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

През юни премиерът на страната Лувсанамсраин Оюн-Ердене проведе виртуална среща в Мъск, по време на която двамата обсъдиха възможни инвестиции и сътрудничество в сектора на електрическата мобилност.

Монголия е богата на редкоземни минерали и мед, които са от ключово значение за производството на компоненти за електромобили.