Около 10 милиона души по цял свят гледаха на живо в YouTube излитането на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX. Историческият старт бе даден от ĸocмичecĸия цeнтъp "Джoн Keнeди" в Keйп Kaнaвepaл, Флopидa. САЩ за пръв път от 9 години успяха да изпратят свои граждани в Космоса от родна земя. Екипажът на мисията е съставен от астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли. Според мнозина обаче на борда на кораба е имало още един член - мишка.

Според някои от феновете на SpaceX видеото от живото излъчване показва, че в задната част на космическия кораб "нещо се движи". Обектът се забелязва след преминаването на 100-километровата бариера и излизането в Космоса.

Във видеоклип, качен в Twitter, се вижда че до двигателя преминава сив обект, който наподобява мишка.

"Изглежда космическият кораб се е сдобил с неканен стопаджия", коментира потребител на социалните мрежи, убеден, че видения обект е мишка.

"Няма как бозайник да оцелее без скафандър в космоса, при това непосредствено до нажежения до червено ракетен двигател", споделя един от скептиците.

"Изглежда като мишка, движи се като мишка, що е то? - Мишка!", гласи популярен коментар в Twitter.

Скептиците смятат, че обектът е парче замръзнал кислород. НАСА и SpaceX не са коментирали набиращите скорост постове в социалните мрежи. Много е вероятно и видеата да са били редактирани.

Докато конспирацията с мишката набира сила, потребител на име Jerryfletcher твърди, че Илон Мъск и НАСА са споделили старо и вече излъчвано видео на полета в Космоса. Никой не може да каже със сигурност дали това е така или не. Астронавтите Боб Бенкин и Дъг Хърли обаче вече са на борда на Международната космическа станция, заедно с останалата част от екипажа ѝ. Това със сигурност означава, че твърдения относно истинността на полета са неверни и некоректни.

Един от забавните колажи в интернет

Снимка: Twitter

Предвид мястото, на което се вижда "бягащата мишка" е невъзможно тя да е жива. Не е напълно ясен и мащабът на ракетния двигател и вида на обектива, с който е заснет полета. Възможно е обекта да е много по-голям от дребен гризач.

Въпреки това споровете в Twitter продължават, а потребителите и феновете на SpaceX са разделени по въпроса имал ли е екипажът на мисията трети "инцидентен" член.