Изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингър заяви, че най-лошото от глобалната криза с недостиг на чипове тепърва предстои. Ще са необходими до две години, преди доставките да се нормализират, смята той.

Гелсингер прогнозира пред BBC, че недостигът ще се влоши през "втората половина на тази година". Що се касае до възстановяването на бизнеса, ще минат "година-две", преди доставките да се нормализират, предава technews.bg.

Сривът в доставките на чипове, причинен от огромното търсене на устройства, пандемията и лошите отношения между САЩ и Китай, създаде "много голям пропаст", казва шефът на Intel. Той подчерта необходимостта от скорошно "нормализиране" на отношенията с Китай.

Гелсингър коментира още, че изграждането на нови фабрики ще бъде от решаващо значение. Това обаче неизбежно ще отнеме време.

Intel се готви да отвори нови фабрики за полупроводници в САЩ и Европа до края на годината, сподели Гелсингър. Въпреки това той предупреди: "Ще минат година до две години, докато се върнем към някакъв разумен баланс между търсене и предлагане".