Според добре осведомени източници, Intel трябва да представи финансовите си резултати за третото тримесечие по-късно този месец, а събитието ще бъде предшествано от болезнено решение за съкращаване на персонала на компанията. Възможно е да има хиляди съкращения, като някои отдели ще загубят до 20% от работната си сила.

Информацията за предстоящите съкращения на персонала в Intel беше разпространена от Bloomberg тази седмица, но опасенията за тяхната неизбежност вече бяха изразени по-рано от анонимни служители на компанията на страниците в социалните мрежи. В края на юли Intel имаше 113 700 служители и подобно на много компании за полупроводници спря да наема нови хора това лято, а на предишната тримесечна конференция главният финансов директор на компанията заяви, че Intel ще бъде принудена да намали разходите си през третото тримесечие на тази година.

Според някои оценки различните звена на Intel ще изгубят всеки пети служител, но това важи в по-голяма степен за специалистите, занимаващи се с продажби и маркетинг. Анализаторите на Gartner и IDC съобщиха тази седмица, че през третото тримесечие продажбите на персонални компютри и лаптопи са спаднали с 15 или 20 % спрямо предходната година. Intel все още разчита на около половината от приходите си от сегмента на персоналните компютри, така че настоящите пазарни тенденции подкопават финансовите резултати на компанията. Според собствените прогнози на Intel приходите й в края на годината може да намалеят с 11 млрд. щ. долара спрямо очакванията. Анализатори от трети страни смятат, че приходите на Intel за третото тримесечие ще спаднат с около 15 процента. Маржът на печалбата на Intel също се доближава до 45%, в сравнение с историческите 60% от преди време. В тази среда е необходимо да се предприемат мерки за намаляване на разходите, а съкращаването на част от персонала е традиционният начин да се направи това.

Според някои експерти фиксираните разходи на Intel могат да достигнат 25 или 30 млрд. щ. долара, а съкращаването на персонала би намалило тази сума с 10-15 процента. Предишното голямо съкращение в Intel се състоя през 2016 г., когато около 11% или 12 000 служители загубиха работата си. Цената на акциите на Intel е спаднала с повече от 50% през тази година, а само през последния месец е загубила 20 процента. Ръководството трябва да бъде решително в борбата си за намаляване на разходите, за да спечели доверието на инвеститорите. Изплащането на дивиденти също е под въпрос, но публичното предлагане на дъщерното дружество Mobileye би трябвало да осигури на Intel приток на капитал, което е добра новина на фона на тази мрачна тенденция.