Пациентка бе принудена да премахне своя мозъчен имплант, защото компанията създател фалирала.

Австралийка Рита Легет се сдобила с експериментален имплант за проследяване на пристъпи от вече несъществуващия стартъп Neuravista през 2010 г. Той разчита на иновативен интерфейс мозък-компютър за своето функциониране, пише MIT Technology Review.

Легет получавала чести пристъпи още от 3-годишна възраст. Тя срещала затруднение в изпълнението на много задачи от ежедневието си. След като получила мозъчния имплант състоянието й станало по-контролируемо и тя дори се научила да шофира кола.

Австралийката започнала да чувства чипът като част от себе си. Той обаче бил собственост на фалиралата компания. Това довело до юридическо решение за отстраняването на импланта, въпреки желанието на Легет да го откупи. Той бил отстранен против волята й.

Случаят напомня за подобен инцидент от миналата година, при който производителят на бионично око реши, че модулите са остарели, което доведе до това пациентите отново да загубят зрението си - имплантът бе премахнат по желание на компанията собственик.

Компаниите, създаващи мозъчни импланти, изглежда имат достатъчно власт, за да задължат хората да се подложат на операции за премахването на продуктите им. Тези истории напомнят на антиутопичния филм Repo Men от 2010 година. В него събирачи на дългове и технологични корпорации отстраняват импланти при забавени вноски.