Известен факт е, че АК-47 е едно от най-надеждните оръжия в света. Автоматът не се плаши от студ, жега, влага и прах. Малко познат факт обаче е, че най-надеждната и добра версия на "Калашников" се прави във Финландия.

Става дума за автоматът RK 62, който се използва и до днес от въоръжените сили на Хелзинки. Историята на карабината започва от 50-те години на миналия век, когато Финландия иска да избере нова пушка за своята армия. Изпробвани са различни западни дизайни, но нито един от тях не се оказал ефективен за климатичните особености в северната страна.

Вижте как изглежда RK 62 >> >> >>

Така се стигнало до избора на Хелзинки да копира най-издръжливото оръжие, съществуващо тогава - АК-47. Финландците обаче подобрили някои особености на автомата.

На първо място, използваните сплави за цевта били по-качествени. Модификациите по мушката пък увеличават почти двойно обсегът на оръжието. Намалени са откатът и точността е подобрена.

Използваните полимери, вместо дърво, намаляват теглото на автомата, като най-лекият вариант на RK 62 тежи 3,9 килограма със зареден пълнител.

Използваният калибър е оригиналният руски 7.62×39 мм. Докато при оригиналният АК-47 скорострелността е 600 куршума в минута, то при RK 62 е 700 куршума в минута.

Друг любопитен факт е, че основното оръжие на израелската пехота - IMI Galil, е лицензиран и допълнително подобрен за близкоизточните условия вариант на RK 62.

Проведени независими тестове показват, че заради цялостната изработка и модификации RK 62 е не само по-точен и бърз от АК-47, но и по-надежден и издръжлив.