Оказа се, че без много излишен шум транспортната компания UPS е започнала да осъществява доставки в САЩ, извършвани от автономни камиони, движещи се без шофьори. Камионите се движат между градовете Финикс и Тусон в щата Аризона, изминавайки стотици километри, без да има нужда от намесата на човек при това без никакви инциденти от май до сега.

Поводът това да стане ясно бе обявлението, че транспортната компания е получила миноритарен дял в китайския стартъп TuSimple, специализирал се в разработката на именно такива автономни возила. Камионите обаче все пак имат шофьор в кабината. Щатското законодателство го изисква за всяко автономно превозно средство, дори тези които се движат напълно независимо. Това обаче със сигурност няма да трае много дълго, защото за момента шофьорите просто седят и се возят, без да е имало нужда да се намесват, а всичко е, за да се намалят разходите.

Анализатори твърдят, че новата технология ще намали разходите с цели 30% тъй като ще бъдат спестени от заплатите на шофьорите и престоят на камионите на паркинги. Вече няма нужда от това, защото без шофьор отпада и нуждата от задължителната почивка, време за сън, храна и т.н.

Камионите на компанията работят с 9 камери и чипове на Nvidia, с които се анализира околната среда и обстановка. Те се справят успешно с маневрите и дългото шофиране по иначе скучните прави пътища по междущатската магистрала. В перспектива се очакват законодателни промени, които ще позволят на камионите да се движат легално и без екипаж на борда. Редица инциденти обаче, както и все още несъвършената технология правят това разтегливо във времето.