Китай ще изпрати най-младия екипаж от тайконавти на космическата си станция "Тянгун" с амбицията да разшири познанията си за пилотирани полети в надпреварата с американците и руснаците, съобщава БТА.

Тримата тайконавти трябва да излетят с космическия кораб "Шънчжоу-17" в четвъртък в 03:14 часа по Гринуич от центъра за изстрелване Цзюцюан в пустинята Гоби.

Екипажът включва 48-годишния командир Тан Хунбо и колегите му - 33-годишния Тан Шънцзе и 35-годишния Цзян Синлин. Средната им възраст е 38 години в сравнение с тази от 42 години на участниците в предишната мисия "Шънчжоу-16".

"Това е най-младият екипаж от тайконавти, откакто Китай започна пилотирани космически полети", се посочва в изявлението на китайското правителство.

Китай има да наваксва в тази област, тъй като изпрати първия си човек в космоса едва през 2003 г. - много след като Съветският съюз и американците направиха това през 1961 г.

Китайската космическа станция "Тянгун" ("Небесен дворец"), чието строителство вече е завършено, е в окончателната си Т-образна форма. Подобна по размери на бившата руско-съветска станция "Мир", тя е много по-малка от Международната космическа станция (МКС).

Станцията трябва да остане в околоземна орбита поне 10 години.

Китайските тайконавти осигуряват ротацията на екипажа, постоянното обитаване на "Тянгун", поддръжката и изследователската работа, както и бавното разширяване на възможностите на станцията.

Китай отчасти беше тласнат към изграждането на собствена станция, тъй като САЩ отказаха да му позволят да участва в МКС. Въпреки това страната желае да развие международно сътрудничество около "Тянгун", по-специално за провеждане на експерименти.

Китайската космическа станция се намира на височина приблизително 400 километра над Земята. Тя е предназначена за трима души и до шестима за кратко време, когато има смяна на екипажа.

Общото тегло на "Тянгун" е около 66 тона - малка част в сравнение с това на Международната космическа станция, която тежи около 465 тона.

Китай вече е инвестирал милиарди евро в своята космическа програма.

През 2019 г. страната успя - за първи път в света, да позиционира свой космически апарат на обратната страна на Луната. През 2020 г. Китай върна проби от естествения спътник на Земята, а през 2021 г. осъществи спускане на малък робот на Марс.