Китай все повече скъсява дистанцията си със САЩ. Освен икономически, азиатската страна напредва бързо и във военната област. Новите разработки на китайската армия включват стелт самолети, голямо количество безпилотни дронове и дори хиперзвуково оръжие. Ускорените темпове на развитие са причина Пекин да създаде своя секретна база, наречена от западната преса "китайската Зона 51". Тя е открита на сателитни снимки, като на някои от тях се вижда и с каква скорост върви процеса й на изграждане.

Вижте снимки от "китайската Зона 51" >> >> >>

Създаването на напреднали и високотехнологични бойни системи изисква тестването им да става далеч от очите на широката общественост. Това е причината САЩ, Русия, а сега и Китай да имат свои секретни бази.

В интернет може да се намери много за американската "Зона 51". Отвъд конспирациите за извънземни, в секретната американска база се тестват най-новите стелт самолети на САЩ. Именно те често се бъркат за НЛО.

"Зона 51" се намира в пустинята на щата Невада и е изключително пазена и непристъпна. Хангарите на базата са дом на първите прототипи на Lockheed U-2, SR-71 Blackbird и B-2 Spirit.

Една от най-добрите снимки на част от обектите в американската "Зона 51"

Снимка: Gabriel Zeifman/Redit

Русия разполага с полигона "Капустин Яр", от чиито силози изпробва най-новите си балистични ракети.

"Китайската Зона 51" се появява мистериозно през 2016 година. В последните години тя се разраства с бързи темпове.

Подобно на американската "Зона 51", китайската се намира в отдалечена пустиня. Тайната база е разположена в северната част на провинция Синдзян. Очертанията на района и пистите могат да се видят в Google Maps.

Само за една година е изграден допълнителен комплекс от сгради в базата

Снимка: Maxar

От сателитни снимки в Google Maps се вижда, че базата все още е в процес на изграждане. Изображения на компанията Maxar показват част от постигнатия прогрес за последната година.

Според военните анализатори китайците тестват най-секретните си и перспективни проекти на "триъгълните" писти на базата. Смята се, че хангарите й крият прототипа на китайския стелт бомбардировач Н-20, който още не е направил своя официален дебют.

В материал от преди няколко месеца NPR пише, че в "китайската Зона 51" е кацнал строго секретен космически безпилотен самолет, имащ характеристиките на американския Boeing X-37B.

Американският безпилотен космически самолет Х-37В

Снимка: US Airforce

Макар над "китайската Зона 51" редовно да минават американски сателити, то в Пекин знаят графика им и се съобразяват с него. Ако базата разполага с подземни съоръжения, то необходимостта от обемни наземни хангари и бази намалява. Нови радарни технологии обаче могат да проучват и съоръжения, скрити под повърхността.

"Китайската Зона 51" е разположена в най-малко населените и далечни от САЩ и Япония части на Китай

Снимка: Google

Фактът, че секретната база е изградена в Синдзян, който е дом на уйгурското мюсюлманско малцинство буди недоумение сред някои анализатори. Според тях шансът в бъдеще базата да се окаже собственост на отцепена автономна област или да бъде обект на набези от терористи не е за подценяване. Други обаче са на мнение, че подобен сценарий е крайно нереалистичен.