Китай твърди, че е станал първата страна в света, която успешно е извършила тестове на магнитно левитиращ влак във вакуумна тръба, пише China Daily. Така азиатската страна може да изпревари Илон Мъск с комерсиалната реализация на проекта, подобен на начинанието му Hyperloop.

Екипът тества влака по трасе с дължина около 2 км в провинция Шанси в северен Китай. По време на теста той достигна скорост до 130 км/ч в "тръба с нисък вакуум".

Крайната цел обаче е много по-амбициозна. Китай планира да изгради пълномащабна тестова писта с дължина60 км и влаковете да достигнат скорост до 1000 км/ч. Тестът може да постави основите за изцяло нов вид високоскоростна влакова система.

Според изследователите, които стоят зад теста, това е първата успешна демонстрация на маглев влак от този вид, пътуващ в тръба с нисък вакуум.

Може би най-известната концепция за влак, базирана на вакуумна тръба, е Hyperloop на Илон Мъск, която той за първи път предложи през 2012 г. Въпреки многото оптимизъм и ранните тестове, все още не сме видели изградена пълномащабна система Hyperloop.