Въпреки че електромобилите от мнозина се смятат за екологична алтернатива на придвижването в градовете, техните противници многократно подчертават използването на изключително вредни елементи като кобалт и никел в батериите им. Добивът на тези елементи, както и рециклирането след използването им са голям екологичен проблем и затова редица компании търсят алтернативи.

Reuters съобщи, че един от най-големите доставчици на литиево йонни акумулаторни батерии в света CATL е записал голям пробив в това отношение. Компанията е готова да се откаже от ключовите компоненти на производството на тези батерии - кобалтът и никелът и да започне използването на по-екологични материали.

CATL е директен конкурент на останалите големи производители на батерии - LG Chem, Panasonic, BYD и Samsung SD. Компанията снабдява с батерии някои от най-големите производители като Toyota, Honda, Volkswagen Group, Daimler и Tesla.

Новият тип акумулаторни батерии значително ще се различава от сега съществуващите, базирани на литий - желязо - фосфатни (LFP), никел - кобалт - манганови (NCM) и никел - кобалт - алуминиеви (NCA) елементи.

Въпреки че все още не се разкриват много подробности, най-вероятно заради патентите, изпълнителният директор на китайската компания заяви, че новите батерии въобще не съдържат скъпи метали. От компанията за сега отказват също така да разкрият повече за стойността на новите перспективни батерии и начина на тяхното производство.