В края на 70-те години на миналия век, след усилени разработки на водещи германски компании като Порше, на бял свят се ражда немският основният боен танк Леопард 2.

Машината се задвижва от 12-цилиндров турбодизелов двигател с течно охлаждане и мощност от 1500 к.с. Максималната скорост по асфалт е 72 км/ч.

Що се отнася до другия важен компонент на един танк - оръдието - то е 120-мм гладкостволно оръдие, дело на Рейнметал.

Бронята е композитна и изградена от няколко пласта дебели метални листове и сваляеми многослойни противокумулативни екрани.

Вижте как изглежда Leopard 2 >> >> >>

Заради своя надежден двигател, изключително точно оръдие, комфортно управление и добра броня доскоро Леопард 2 бе наричан най-добрият танк в света.

Благодарение на своите технологии, машината лесно може да се справи със съветския танк Т-72.

Вижте кои са най-модерните танкове в света >> >> >>

По етични причини германците са се отказали да използват снаряди от обеднен уран, което е довело до разработката на нови по-мощни конвенционални снаряди, подсилени с волфрам.

Немците постоянно правят подобрения върху танка и той има много различни разновидности.

Внимание заслужават:

Леопард 2A4, която е най-масовата модерна версия на танка, отличаваща се с подобрена бронировка на куполата, дигитален балистичен изчислител, нови боеприпаси, нова автоматична противопожарна система.

Леопард 2A5, който разполага с подобрена динамична броня.

Леопард 2A6, който на практика е Леопард 2A5 с подобрено оръдие, както и създаденият за градски бой Леопард 2A7+.

В последните години обаче се разбраха някои от недостатъците на иначе безупречния танк.

На първо място, теглото му от над 60 тона се оказва твърде голямо за не малка част от мостовете в Източна Европа - особено в по-неразвитите й части. Това усложнява логистиката на танка, поради необходимостта от използване на понтони и други средства за транспорт.

Втората слабост е свързана с уязвимостта от към евтини ракетни анти-танкови комплекси, като РПГ. Турция успя да изгуби множество бройки от Леопард 2A4 в Сирия именно заради атаки с евтини антитанкови комплекси.

Отказът от създаването на снаряди с обеднен уран също се оказва проблемен за танкът, който трудно би се справил с новото поколение руски брони на модернизираните Т-90, както и с Т-14 Армата.

Изводът е ясен - Леопард 2 е перфектният западен танк, създаден да побеждава огромните количества Т-72 по бойните полета на една затоплила се Студена война.

Той обаче се справя по-трудно с асиметричните отговори на паравоенни групировки и най-вероятно не би победил новите руски танкове.

Експертите сравняват опита за танка от Сирия, с опита на руските Т-80 от Чечня, където съветските танкове се оказаха лесна мишена за терористите.

Именно този неприятен опит обаче доведе до създаването на ново поколение брони, тактики и дори танкове.

Анализаторите смятат, че до края на идното десетилетие на бял свят ще се появи Леопард 3, за когото се очаква да стане носителят на титлата "най-добър танк".

Що се отнася до Леопард 2, то той също има още дълго бъдеще, защото от него са произведени цели 3480 бройки, интересът въпреки всичко е голям, а немските инженери работят върху нови ъпдейти, които да направят танка по издръжлив на удари с топлинно насочващи се ракети.

Според някои източници България също може да закупи между 20 и 30 бройки от Леопард 2A6.