Досега технологичната компания влагаше свои разработки в коли на утвърдени производители, но сега планира да създаде първия автономен "гугълмобил", пишат "Инвестор" и "Труд".

Идеята е возилата да се използват за таксиметрови превози. Интернет компанията е провела разговори с поддоставчици за изграждане на автомобили по задание на Google.

Новината бе публикувана късно в петък на блога на технологичния журналист Амир Ефрати, който е известен с отличните си източници и с това, че често има изпреварваща информация.

Google се опитва да създаде роботизирано такси, което да може автономно да качва и превозва пътници в големите градове, пише Ефрати, който доскоро работеше за "Уолстрийт джърнъл".

Той хвърля нова светлина върху влизането на подразделението за рисков капитал на интернет търсачката - Google Ventures, с над 250 млн. долара в американския разработчик Uber, за което бе съобщено преди дни. Инвестицията е съвместна с компанията за дялови придобивания TPG.

Компанията Uber е на по-малко от три години и единственото важно приложение е софтуерна платформа за повикване на таксита. Според неофициална информация в сделката цялата Uber се оценява на шокиращите 3,5 милиарда долара.
По този начин тя влиза сред най-скъпите частни технологични фирми заедно с Airbnb, компанията за мобилни разплащания Square и дигиталната музикална услуга Spotify.

В момента много технологични компании от Силициевата долина са насочили разработките си към транспортния сектор, като се започне от електрическите коли на Tesla и се стигне до планове на Google за самоуправляема кола.

По отношение на плановете си за производство на собствени автомобили Google е разговоряла и с германските компании от сектора "Континентал" и "Магна", пише още Ефрати.

През миналата седмица и "Франкфуртер алгемайне цайтунг" писа, че Google и "Континентал" сближават позициите си по сделка за сътрудничество за производство на автономни автомобили, но без да добавя подробности.

Според вестника в проекта ще участва и друг технологичен гигант - IBM. Споразумението ще бъде подписано още по време на автомобилното изложение IAA във Франкфурт в средата на септември, пише още германското издание.

Базираният в Хановер и листнат на DAX концерн работи отдавна над технологии, които разрешават на автомобилите да бъдат направлявани без намесата на водача. Досега обаче са били показвани само няколко прототипа.

Първата компания, която пуска автономни автомобили по улиците на градовете, бе именно Google.

"Ауди" и "Континентал" също разполагат с разрешение за тестване на подобни системи в американския щат Невада.