По време на мандата си Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще изпратят хора на Луната до края на 2024 година. Ангажиментът американците да се завърнат на естествения ни спътник бе потвърден и от настоящия президент Джо Байдън. Въпреки това срокът бе изместен за 2025 г. Но колко ще струва осъществяването на първата човешка стъпка от 1972 година насам на Луната?

Програмата на НАСА "Артемида" се оценява на близо 93 милиарда долара в срок до 2025 г. Много е вероятно сумата да премине бариерата от $100 млрд.

Вижте как изглеждаха първите човешки разходки по Луната >> >> >>

Първите четири полета на гигантската ракета за еднократна употреба SLS, заедно с капсулата Orion, ще струват общо 16,4 милиарда долара. Закъсненията и отлаганията само повишават цената.

Вижте как изглежда ракетата SLS и кораба Orion>> >> >>

Първият безпилотен полет на SLS бе обявен за 2018 година, като това стана още по времето на Обама. Впоследствие ракетата претърпя множество забавяния, а първият й старт все още не се е състоял. Планираното за пролетта на 2022 година изстрелване вече е пренасрочено за лятото.

Ако графикът бъде спазен, то вторият полет на SLS ще е с хора на борда и ще се случи през 2024 година. При него Луната само ще бъде обиколена, без да се осъществи кацане. Вече е почти сигурно, че стъпването на астронавти на Луната няма да се случи преди 2026 година.

Макар то да е технически постижимо, от плана за завръщането на американците на земния спътник липсва ключово звено. Космическата станция Lunar Gateway все още не е готова. Няма информация как се развива строежа й, но според последните планове срокът за строежа й е от 2024 г. до 2028 г.

Вижте как изглеждат новите скафандри на НАСА за Луната >> >> >>

Междувременно до 2021 година конструирането на SLS е струвало 23 милиарда долара на американския бюджет.

Любопитно е, че НАСА далеч не е избрала най-мощните или най-евтини ракетни двигатели за SLS.

Договорът е връчен Aerojet Rocketdyne, която трябва да създаде двигателя RS-25, използван и при космическата совалка. Всяка бройка от него струва 146 милиона долара. Първата степен на SLS ползва 4 такива двигателя.

Междувременно SpaceX има по-мощен и икономичен ракетен двигател - Raptor. Към този момент една бройки има цена от около 1 милион долара. Илон Мъск планира да смъкне цената до едва 250 000 долара.

Технологиите на SpaceX са много по-логични от икономическа и практична гледна точка. Това е така, защото ракетите на компанията са създадени за многократна употреба. За разлика от тях всяко изстрелване на SLS е равностойно на унищожението й.

Вижте как изглежда Starship >> >> >>

Създаването само на една бройка от SLS, без космическия кораб Orion, струва 2,2 милиарда долара. За сравнение първата бройка на по-мощната ракета Starship на SpaceX струва 7,5 милиарда долара. Тя обаче може да се използва многократно. Презареждането й с гориво и профилактиката й струват между 1 и 10 милиона долара. Така след третия си полет Starship става по-изгоден от SLS.

Въпреки това програмата "Артемида" е много по-икономична, спрямо струвалата 280 милиарда долара "Аполо". Това обаче е оправдано предвид множеството нови технологии, създадени от нулата за мисиите. SLS стъпва основно на вече съществуващи технологии.

НАСА обаче е амбицирана да установи постоянна база на Луната, като тя най-вероятно ще се намира на южния полюс на спътника ни. Очаква се там да има не само вода, но и залежи на перспективния енергиен ресурс хелий-3. Той не е радиоактивен и може да се използва в бъдещите термоядрени реактори. Не повече от 40 тона хелий-3 могат да осигурят достатъчно електроенергия за САЩ в продължение на една година. Хелий-3 е по-лесен за добиване на Луната, отколкото на Земята.